Duże pierogi z warzywnym farszem [przepis]

Duże pierogi z warzywnym farszem
Składniki na ciasto:

·      2 dag drożdży
·      ½ łyżeczki cukru
·      ½ łyżeczki soli
·      ½ szklanki wody
·      8 łyżek oliwy
·      2 szklanki mąki pszennej (lub więcej)
·      Ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, zielona czubryca)

Przygotowanie ciasta:

Drożdże i cukier zalej przegotowaną, lekko ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj. Posyp odrobiną przesianej mąki, by proces fermentacji przebiegał sprawniej. Odstaw na 30 minut. Gdy rozczyn będzie gotowy, dodaj go do przesianej mąki i posól. Zacznij wyrabiać ciasto, a później stopniowo dodawaj oliwę. Wyrabiaj minimum 15 minut, mocno uderzając ciastem o blat. Przykryj ściereczką i połóż w ciepłym miejscu. Gdy ciasto urośnie, rozwałkuj je na dwa cienkie placki. Każdy placek posyp obficie mąką (by pieróg nie skleił się w środku podczas pieczenia), a następnie złóż na pół (bez farszu) i zrób falbankę wzdłuż krawędzi. Piecz na ogniu lub w piekarniku (ok. 10-15 minut w 220 st. C). Gdy pieróg będzie gotowy przekrój go na pół, posmaruj dowolnym sosem (np. tatarskim), wyłóż sałatą lub szpinakiem i dodaj ulubiony farsz.

Przygotowanie farszu:

Zazwyczaj przygotowuję prosty farsz z kurczaka, cukinii, czerwonej cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. Dwa ząbki czosnku i czerwoną cebulę pokrój i zeszklij na oliwie. Wkrój pół piersi z kurczaka i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pół pokrojonej cukinii, po pół żółtej oraz czerwonej papryki, a następnie smaż aż warzywa się przyrumienią. Na końcu wkrój dwa pomidory (lub pomidorki koktajlowe) i duś przez 15-20 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką, świeżą bazylią i rozmarynem.

Komentarze