Dietetyczny deser – czy to w ogóle możliwe ?

Dietetyczny deser - czy to w ogóle możliwe ?
Dla wielu z Was słowa „dieta” oraz „deser” wzajemnie się wykluczają, a jedyne co mogą razem tworzyć to oksymoron. Trudno nie zgodzić się z poglądem iż te dwa zwroty pasują do siebie nie bardziej niż „kwiatek do kożucha”, czy też „koza do woza”. Jednak gdy z roku na rok trendy w odżywianiu stają się coraz bardziej zaskakujące i ekstrawaganckie, pewne propozycje z czasem przestają już zadziwiać. Skoro przyzwyczailiśmy się do jarmużowych czipsów i nuggets’ów z kaszy jaglanej, to dlaczego ciasto z buraka czy tort bez mąki nie miałyby na stałe zagościć w naszym menu?
Istota dietetycznych słodyczy polega w głównej mierze na eliminacji węglowodanów pochodzących z pszenicy oraz cukrów. W tym celu sięga się po nowy substytut mąki w postaci produktów takich jak kasza jaglana, cukinia czy fasola. Przy takim rozwoju żywieniowych trendów, stosowanie mąki pełnoziarnistej wydaje się być już zdecydowanie passé. O ile jednak mąka nie posiada walorów smakowych i jej brak – przy usilnych staraniach – jesteśmy w stanie sobie wyobrazić, o tyle ciasto słodzone łyżką miodu wydaje się balansować na cieńkiej granicy cukierniczej zbrodni. A jak to wygląda (i smakuje) w praktyce ?
Czekoladowe muffiny z czerwonej fasoli

Sam przepis jest dziecinnie prosty, natomiast lista składników nie wzbudzi zaufania żadnego łasucha. Całkowity brak cukru oraz charakterystyczny smak fasoli dają się wyczuć już po pierwszym kęsie. W składzie nie znajdziemy również dodatkowego tłuszczu, co niewątpliwie stanowi zaletę tego wyrobu lecz tym samym powoduje że babeczki są wyjątkowo suche. Niestety, aromatyczna mieszanka kardamonu z cynamonem nie radzi sobie w tym wypadku z wyrazistym aromatem roślin strączkowych. Również pod względem estetycznym mogłoby być lepiej – brak mąki wiąże się z tym, że muffiny są mniej wyrośnięte niż swoje tradycyjne odpowiedniki. Jeśli zatem jesteście miłośnikami słodkości, ten przepis zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu.

Muffiny

Ciasto cukiniowo – czekoladowe

Już na pierwszy rzut oka przepis – choć bardziej wymagający – wydaje się być przyjemniejszy dla naszego podniebienia. Nie traci jednak przy tym na swojej #fit wartości albowiem w wersji bezglutenowej i pozbawionej jajek zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wśród składników znajdziemy jednak cukier (w rozsądnych ilościach) oraz olej, dzięki któremu ciasto nie będzie suche wewnątrz. Natomiast mąka pszenna zastąpiona została jej gryczanym odpowiednikiem. Sama cukinia, w przeciwieństwie do fasoli, nie jest składnikiem dominującym w smaku. Pełni tu raczej rolę zdrowego wypełniacza, co należy uznać za niewątpliwy plus. Jeśli więc macie ochotę na ciasto w nieco zdrowszej wersji, to zdecydowanie przepis warty uwagi.

Praliny kokosowe z kaszy jaglanej

Ten smakołyk jest zdrową odpowiedzią na popularne Rafaello. Gotowana na mleku kokosowym kasza jaglana, w połączeniu z płatkami migdałowymi i daktylami. Całość po uformowaniu w charakterystyczne kulki otoczona zostaje aromatycznymi wiórkami kokosowymi. Trzeba przyznać, że mimo całkowitego braku cukru ten przepis jest w stanie się obronić. Sama obecność kaszy jaglanej jako głównego składnika jest niewątpliwym atutem – zawierająca mało skrobi, bogata w witaminy z grupy B stanowi doskonałe źródło składników odżywczych i łatwo przyswajalnego białka. Warto również pamiętać, że wedle uznania możemy dowolnie modyfikować przepis, dodając do gotującej się kaszy nieco miodu czy też ksylitolu.
Parafrazując znane przysłowie – „dla chcącego, nic trudnego”. Jak pokazują przykłady, niemalże każdy deser możemy przekształcić w jego zdrowszą wersję. Warto jednak zastanowić się, gdzie znajduje się cieńka granica za którą znika przyjemność a pojawia się dietetyczna fanaberia. Czy aby w tej pogoni za zdrowiem i wymarzoną sylwetką, nie dopuszczamy się swoistej profanacji istoty deseru? Czym bowiem będzie crème brûlée pozbawiony cukru czy tiramisu bez sera mascarpone?
Jeśli zatem na co dzień żyjecie w sztywnych ramach dietetycznych wyrzeczeń, pozwólcie sobie od czasu do czasu na prawdziwą, słodką przyjemność. Bez cukinii, fasoli czy mąki orkiszowej. Przypomnijcie sobie, jak smakuje szczęście.

Paulina Salamon

Komentarze

Dla wielu z Was słowa „dieta” oraz „deser” wzajemnie się wykluczają, a jedyne co mogą razem tworzyć to oksymoron. Trudno nie zgodzić się z poglądem iż te dwa zwroty pasują...
" />