Beza kawowa z kremem kawowym i skórką pomarańczową  [przepis]

Beza kawowa z kremem kawowym i skórką pomarańczową  [przepis]
Nie byłabym sobą, gdybym nie ukryła w bezie niespodzianki. Truskawki ułożone na górze trochę odwracają uwagę. Tymczasem pomiędzy „ciastem bezowym” znajduje się pyszna masa kawowa. A w masie kawowej jest kandyzowana skórka pomarańczowa. Bardzo lubię to połączenie. Nie da się ukryć, że przygotowanie bezy jest czasochłonne. Tajemnicą jest jej suszenie, najlepiej w piekarniku, w 100-120 stopniach, przez trzy godziny. Zacznijmy jednak od początku.
Składniki na „ciasto”:

·       4 białka jaj

·       Ok. 250 g cukru (drobnego)

·       2 łyżki mąki ziemniaczanej

·       2 łyżeczki octu winnego (białego)

Powyższe składniki podziel na dwie części (będziesz przygotowywać dwa kawałki „ciasta”, które przełożysz kremem, dlatego najpierw musisz upiec jeden z nich, później drugi. Jeśli masz dwie blaszki i możesz piec piętrowo, ubij od razu pianę ze wszystkich białek). Piekarnik wyłóż papierem do pieczenia i nagrzej do 130 stopni (pamiętaj, by nie włączać funkcji termoobiegu). Białka ubij na sztywną pianę, a gdy będzie gotowa, zacznij dodawać cukier. Rób to stopniowo, po łyżce, cały czas ubijając. Na końcu dodaj ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze kilka minut. Na papierze rozsmaruj pianę z białek i piecz przez 30 minut w 130 stopniach. Następnie zmniejsz temperaturę do 100-120 stopni i susz bezę przez minimum 3 godziny.

Krem kawowy z pomarańczową nutą

·       250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki (ja lubię tę najbardziej tłustą 36%)

·       3 łyżki cukru pudru

·       3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

·       Kandyzowana skórka pomarańczowa (wedle uznania)

Kawę zaparz w bardzo małej ilości wody (1-2 łyżki). Przestudź. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem (pamiętaj, że powinna być mocno schłodzona. Najlepiej, byś trzymała ją w lodówce minimum 24h) a następnie dodaj kawę i delikatnie wymieszaj. Do kremu wrzuć kandyzowaną skórkę pomarańczową (wedle uznania). Włóż go na chwilę do lodówki, a później przełóż nim bezę. Górę udekoruj truskawkami lub ulubionymi owocami. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem, kakao lub polać syropem klonowym. Mniam.

Tekst i aranżacje: Agnieszka Żelazko
www.zelazkowkuchni.pl
Zdjęcia i produkcja: Adam Cisowski
www.adamcisowski.pl

więcej przepisów znajdziecie tutaj

Komentarze