Bakłażany faszerowane jagnięciną

Bakłażany faszerowane jagnięciną z orzechami piniowymi, granatem, miętą i sosem tahini

Składniki na 4 porcje:
4 średniej wielkości bakłażany przekrojone wzdłuż
500 g mielonej jagnięciny
2 średnie czerwone cebule
2 ząbki czosnku
50 g orzechów piniowych
20 g posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki mielonego kuminu
sól himalajska, pieprz, zioła, tymianek, rozmaryn, szałwia, słodka papryka
odrobina czerwonego wina
40 g granatu
40 g ziaren sezamu
Gałka muszkatołowa
200 g jogurtu naturalnego

Jak?

Przygotuj farsz: oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smaż aż się zeszkli. Następnie dodaj mieloną jagnięcinę, orzechy, pietruszkę, zioła, tymianek, szałwię, rozmaryn, sól, pieprz i całość usmaż, często mieszając. Podlej czerwonym winem, odrobiną wody i duś pod przykryciem ok 10 min.
Przygotuj sos tahini: ziarna sezamu upraż na suchej patelni teflonowej, przesyp do miseczki, wlej odrobinę oliwy, a następnie zblenduj. Dodaj jogurt naturalny, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj. Sos włóż do lodówki.
Połówki bakłażanów ułóż w brytwance skórką do dołu, wnętrze wypełnij farszem. Piecz w piekarniku w temp. 200 st. C przez 20 min, aż uzyskają złocistą barwę. Wyjmij z piekarnika, posyp granatem, miętą oraz polej schłodzonym sosem tahini.
Smacznego !

Przepis przygotowała Katarzyna Gędoś – Dietetyk FitLab

www.fitlabcatering.pl

Komentarze

Bakłażany faszerowane jagnięciną z orzechami piniowymi, granatem, miętą i sosem tahini Składniki na 4 porcje: 4 średniej wielkości bakłażany przekrojone wzdłuż 500 g mielonej jagnięciny 2 średnie...
" />