7 nowych trendów kulinarnych na 2018

http://loungemagazyn.pl/5-swiatowych-trendow-cukiernictwie-wkrotce-pojawia-sie-polsce/
Nic nie trwa wiecznie! Zwłaszcza mody przemijają szybko, nawet może za szybko bo nagle okazuje się, że człowiek się tym czy tamtym a tu klops! Nie wypada! Nie modne! Nie ma! Przepadło! Oczywiście na tego typu zagrania lepiej reagować stoickim spokojem i własnym gustem oraz potrzebami. W końcu w przyrodzie (a tym bardziej w kuchni!) nic nie ginie. Skoro już jesteśmy przy modach i trendach, zobaczymy co wielcy gastronomicznego świata przewidują dla nas w roku 2018.

 

1.     Herbata

Z herbatą nie jest taka prosta sprawa. O tym, że kawę należy odpowiednio zaparzyć wiemy już wszyscy. Stała się ona jednym z elementów współczesnej kultury miejskiej, ale teraz pora na herbatę. Herbata w sosach, herbata w deserach, herbata do picia wszędzie i w bogactwie jej różnorodności. Z herbatą można poszaleć, ale zgodnie z duchem slow life to do niej powinien należeć 2018. Wszyscy przecież lubimy chwilę wytchnienia z parującym kubkiem pysznego napoju?

 

2.     Matcha

Jeśli była herbata to nie można zapomnieć o matcha! Tutaj zdania są podzielone. Jedni mówią, że było jej za dużo, jedni, że za mało. Osobiście myślę, że w Polsce matcha wciąż czeka na swoje 5 minut sławy. Matcha nie jest łatwa – trzeba ją dobrze przygotować, w odpowiednich warunkach, ale jej smak rekompensuję wszystko.

 

3.     Fiolet

Kolorem roku 2018 został fiolet, więc na pewno znajdzie to swoje przełożenie w kuchni. Wyczekujcie dań z fioletowych ziemniaków, marchewek, kapusty i jagód. Niby trochę melancholijnie, ale jednak z lekką nutką awangardy.

 

4.     Poke i Buddha bowl

Chyba wszyscy pokochaliśmy pięknie skomponowane, kolorowe i pełne dobrodziejstwa miseczki? W tym roku z nich nie rezygnujemy – wracają ze wzmożoną siłą. Na tej fali nasze serca może pobić poke, czyli hawajska sałatka z surowego tuńczyka. Fajni, dobrej i świeżej ryby na pewno będą zachwyceni!

 

5.     Kuchnia koreańska i podróże na wschód

Według The Global Group ten rok ma należeć do kuchni koreańskiej. Zaskakujemy się w jej potrawach, ale także poddamy je kreatywnej fuzji. W temacie przypraw wieści głoszą, że harrisa podbije nasze serca, ale także szafran, kurkuma, pieprz cayenne, chrzan, cynamon, imbir i kminek! Uff zapowiada się gorąco!

 

6.     Lokalność

Lokalność to prawie jak mała czarna w modzie – nigdy jej nie opuszcza. Coraz bardziej cenimy to, co mamy pod ręką. Zatem wyruszajcie na targi, na pola, smakujcie jabłka prosto z drzew. I nie zapomnijcie o wspólnym gotowaniu z przyjaciółmi! Według prognoz ten rok ma właśnie należeć do takich inicjatyw!

 

7.     Coś dla krakusów

Jako, że piszę te słowa mieszkając w Krakowie nie mogłabym nie wspomnieć o dwóch inicjatywach, które wydają mi się prawdziwym hitem. Po pierwsze inicjatywa KUK na BARCE – znana wszystkim Barka przy Kładce Bernatce otwiera swoje kulinarne podboje! A już po drugiej stronie Wisły w okolicach Korony niebawem otworzy się Miso Place. Mają tam serwować desery i dania z miso!

Marta Kudelska

Komentarze