Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej

W grudniu Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 100 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje piwne i winiarskie. Do tego ciekawa i zróżnicowana część artystyczna – koncert, spektakl teatralny, wystawa, performance, 3 filmy dokumentalne oraz pokazowy wielki stół wigilijny! To jednak nie koniec atrakcji, bo na sensoryczno-edukacyjnym placu zabaw na dzieci czeka wiele unikalnych warsztatów, a na szukających weekendowego odpoczynku dorosłych wyjątkowy Wine Bar.
Impreza ma przedstawiać całą jesienną paletę płodów Matki Ziemi z Europy Środkowej. Będzie można je nabyć oraz poznać ich bioróżnorodność – setki odmian drzew owocowych, zapomniane odmiany ziaren i kasz, jak orkisz czy proso, wyjątkowe rodzaje ryb, wędlin, serów, miodów i olei. Będzie też okazja, by doświadczyć, jak te tradycyjne i od stuleci związane z Polską i Środkową Europą produkty zamieniają się w rękach najlepszych szefów kuchni w wyjątkowo pyszne i zdrowe dania. Festiwal ma też pełnić rolę bezpośredniego spotkania pomiędzy wsią a miastem, rolnikiem, przetwórcą, a konsumentem. Poruszać będzie problemy lokalnej żywności od niewielkich producentów.
Gwiazdy na festiwalu

Miłośników dobrej kuchni ucieszy fakt, że podczas Terra Madre Slow Food Festival do Krakowa przyjadą gwiazdy polskich kulinariów: Wojciech Modest Amaro, Sebastian Olma, Przemek Błaszczyk, Jacek Krakowiak, Adam Woźniak, Janusz Fic, Marian Frankowski, Rafał Kopicki, Krystian Szidel, Dawid Łagowski, Piotr Kwapisz, Przemek Kaproń czy Dominik Narloch. Z każdym z nich będą organizowane pokazy, warsztaty oraz kolacje w wybranych krakowskich restauracjach, które precyzyjnie planował krakowski krytyk kulinarny Kuba Janicki (piątek i sobota, 11 i 12 grudnia).
Świetna kuchnia, to dobry produkt

– Dziczyzna, runo leśne, gęsina i wiele innych dobrodziejstw dają nam szansę na zabłyśnięcie w skali Europy czy świata. Sukces Atelier Amaro polegał między innymi na dotarciu do wyjątkowych producentów i produktów, po które mało kto miał odwagę sięgnąć i zinterpretować je w oryginalny sposób. Nasze kolacje od Bałtyku do Tatr dla wielu były swoistym odkrywaniem Polski, naszej Terra Madre – podkreśla Wojciech Modest Amaro, właściciel i szef Atelier Amaro w Warszawie.
Coś na poprawę trawienia

Kulinariom od zawsze towarzyszyła kultura spożywania rodzimych alkoholi. Polskie miody i nalewki bez trudu podbijają nawet wyrafinowane podniebienia. Podczas festiwalu będzie można skosztować nie tylko ich, ale i rodzimych win, których kultura coraz śmielej się odradza, dając coraz wyższą jakość. Warto zarezerwować czas na degustacje, prowadzone przez wybitnych znawców tematu Mariusza Kapczyńskiego i Wojciecha Bosaka. Na Festiwalu można będzie również zasiąść do swobodnej degustacji w gronie przyjaciół w Wine Barze, gdzie będzie można skosztować wyjątkowej selekcji „Slow Wine” z winami i producentami najlepszych włoskich win, albo wziąć udział w Międzynarodowym Konkursie Win Świętomarcińskich. Oczywiście na polskim stole nie może zabraknąć również naszych najlepszych browarów z PINTĄ, Pracownią Piwa, Amberem i Corneliusem na czele.

Nie tylko jedzenie

Jednak Terra Madre to nie tylko jedzenie, ale również kultura wyrosła w bogatym kontekście etnicznym Europy Środkowej wokół pasterstwa, rybołówstwa czy bartnictwa, ale też szeroko pojętego miejskiego stołu. I tak w sobotę 12 grudnia o godzinie 18.00 w audytorium Centrum Kongresowego ICE Kraków wystąpią w wyjątkowym koncercie Trebunie Tutki ze słynnym słowackim cymbalistą Miroslavem Rajtem. O godzinie 16.00 można obejrzeć komediowy spektakl teatralny „Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca” w reżyserii Piotra Bikonta. Przez dwa dni funkcjonować będzie również instalacja prezentująca stoły wigilijne i świąteczne z różnych regionów Polski i Europy Środkowej. W sobotę o 14 można wziąć udział w ciekawym performansie śląskiego duetu „Frank Babko robi Honeymoon”, produkujących czarne mydło z węgla, oraz porozmawiać z uznanym ceramicznym rzeźbiarzem Stanisławem Brachem o jego zaangażowaniu w problem wymierania pszczół podczas wystawy „Miodem płynące”.
Robert Makłowicz zaś, jako chyba największy miłośnik tej części Europy, zaprezentuje nowe odcinki swych kulinarnych podróży po Europie Środkowej, o której w swej książce „Cafe Museum” tak pisze: „Będę więc nadal mieszkał w Krakowie, pamiętając zarazem, że do mego miejsca na Węgrzech mam tylko 500 kilometrów, będę mieszkał na Węgrzech, pamiętając, że do Wiednia mam 180 kilometrów, do Lublany kilometrów 300, do Zagrzebia 200, a do Triestu 400. Będzie mi zatem jeszcze prościej pojechać przed siebie, by niczym kula bilardowa toczyć się nieustannie po żółto-czarnym suknie stołu zwanego Europą Środkową”.
Sensoryczny Plac Zabaw

Święta to też czarodziejski czas dla najmłodszych! Dla nich przygotowywany jest specjalny, sensoryczno-smakowy plac zabaw, tak by po wejściu na targi nie tylko rodzice mogli cieszyć się różnorodnymi doznaniami smakowymi. Przecież od tego, jaką spuściznę smakową po naszym zabieganym, na pół wirtualnym życiu zostawimy dzieciom, zależą ich przyszłe „smaki z dzieciństwa”! W programie dla dzieci znajdą się więc różnorodne smakowe niespodzianki, zaczynając od pomorskiego „węża morskiego”, przez szczecińskiego śledzia, wytłaczanie i poznawanie odmian polskich olejów z lubelskiego, kojarzenie pszczoły nie tylko z miodami, ale i zapylaniem roślin, lepienie prawdziwych rogali wielkopolskich, robienie kiszonek czy własnoręczne doprawianie kozich twarogów. Najmłodsi uczestnicy festiwalu Terra Madre poznają wartościowe sposoby na spędzanie czasu poprzez mądrą zabawę. Czekają je zabawy ruchowe i edukacyjne, spotkanie z miejskim ogrodnictwem, piękną ilustracją książkową, wycinanki bożonarodzeniowe z filcu, lepienie z gliny aniołów i ślimaków, zabawy na recyklingowym, tekturowym placu zabaw, spotkanie z nie cyfrowym kinem, analogowymi rzutnikami i projektorami, mądre bajki i filmy edukacyjne.
Okazja świąteczna

Targi Terra Madre to doskonała okazja na zaopatrzenie się w unikalne rękodzielnicze prezenty świąteczne dla dzieci i dla dorosłych. To również idealny adres, by zaopatrzyć swój Wigilijny stół wyjątkowymi pysznościami, wprost od najlepszych w kraju producentów wędlin, serów, miodów, olejów czy przetworów z różnych regionów Polski oraz Europy Środkowo-Wschodniej. Ten Festiwal to po prostu gwarancja prawdziwej żywności z najlepszymi tradycjami, najbardziej wartościowej dla naszego zdrowia.

 

Szczegółowy program Terra Madre Slow Food Festival: www.terramadre.pl
11-13 grudnia 2015, Kraków czeka nas 10 kolacji w najlepszych lokalach gastronomicznymi, gdzie w raz z lokalnymi szefami kuchni gotować będą gwaizdy Top Chefa, Sebastian Olma, Przemek Błaszczyk i Rafał Niewiarowski

12-13 grudnia 2015, godziny 10.00-18.00, Centrum Kongresowego ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17, Kraków

Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo

www.slowfood.pl

 

Komentarze

W grudniu Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 100 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni,...
" />