10 największych przysmaków Malty

10 największych przysmaków Malty
Powszechnie wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Więc Malta, leżąca w sercu Morza Śródziemnego powinna być skarbnicą przepisów na sałatki i dania rybne, prawda? Nic bardziej mylnego. Maltańczycy ukochali kuchnię słodką i tłustą. Jednym słowem – lubią dobrze zjeść.

Nie zawsze tak było. Jeszcze najstarsi Maltańczycy, szczególnie Ci mieszkający w marinach małych, nadmorskich miejscowości (jakBirżebbuġaczy Marsaskala), pamiętają stoły zastawione owocami, warzywami i rybami. Natomiast tradycyjną potrawą mięsną jest potrawka z królika. I choć w naturze obecnie łatwiej spotkać zająca niż królika, danie z tego ostatniego wciąż jest bardzo popularne. Wielkim skarbem wyspy są sezonowe warzywa i owoce. Jest to wyjątkowa mieszanka roślin afrykańskich i europejskich, których zdrowotne właściwości trudno przecenić.

Kuchnia brytyjska

Na wyspie łatwo trafić, na przysmaki kuchni brytyjskiej. Malta była przez niemal cały XIX i połowę XX wieku kolonią brytyjską. Dlatego też mieszkańcy wyspy są dwujęzyczni. Nietrudno więc zamówić klasyczne Fish&Chipslub dania z fasolki bekonu i kiełbasy z jajkiem smażonym na śniadanie. Dodatkowo, pewną egzotyką charakteryzują się budki z szybkimi daniami twz. Pastizzerie. Można tu kupić sycący obiad, smażony na głębokim tłuszczu, którego smak przypomina dalekie echa kuchni brytyjskiej i włoskiej.

Na tej malutkiej wyspie wielkości Krakowa jest, aż 359 kościołów. Malta słynie również z fantastycznych imprez pod chmurką. 300. słonecznych dni w roku zapewnia, że każdy letni festiwal muzyczny będzie niezmącony załamaniem pogody. Niemniej, zimą jak na pirackim statku, są sztormy i zawieje. W takich dniach można skryć się do jednego z najstarszych klubów na wyspie – London Pub. Znajduje się on w sercu zatoki o wdzięcznej nazwie Balluta (Ballutta Bay) i został założony przez Brytyjczyków. Można również spróbować szczęścia w ekskluzywnych kasynach lub zakładach online. Dużą część wyspy obejmuje publiczne Wi-Fi, dzięki czemu dostęp do sieci jest maksymalnie ułatwiony.

Kuchnia włoska

Maltę dzieli od Sycylii zaledwie 80. kilometrów. Nikogo więc nie dziwi zamiłowanie Maltańczyków do wszelkiego rodzaju pastorazpizz. Są one podstawowym daniami w menu niemal każdej restauracji. W maltańskich miasteczkach i wioskach łatwo trafić na knajpkę lub pizzerię prowadzoną przez Włochów, którzy czują się tu jak w domu. Mniejszość włoska ma w zwyczaju pracować na Malcie, której gospodarka ma się lepiej niż południe Włoch oraz Sycylia. Latem i w czasie świąt emigranci wracają do domów, dzięki tanim i krótkim lotom do Palermo lub Wenecji.

Co ciekawe, związki Malty oraz Włoch sięgają już starożytności. Wpływy włoskie na wyspie są tak silne, że język maltański zapożyczył wiele wyrazów włoskiego pochodzenia. Dlatego gdy chcemy podziękować powiemy na Malcie: Grazi. Nierzadko słychać w rozmowach Maltańczyków spójnik Alora, który oznacza po prostu więc. Trudno się dziwić tej przyjaźni – co drugi mieszkaniec Malty mówi po włosku. Natomiast w wakacje mieszkańcy archipelagu wypoczywają na Sycylii lub w pięknych włoskich miastach na kontynencie.

Bogactwo smaków w cukierni

W dziedzinie cukiernictwa niejedna Gelateria Maltańska z powodzeniem dorównuje słodyczom, które można kupić we Włoszech. Listę 10. Maltańskich przysmaków otwierają więc lody.

1.LODY/ GELAT

Latem lodziarnie są otwarte do północy. Różnorodność smaków zimnych gałek lodów z pysznym cappuccino jest kwintesencją południowegodolce vita. Maltańczycy przykładają dużą wagę do jakości oraz bogactwa smaków. Dużą popularnością cieszą się kompozycje z naturalnych owoców sezonowych. Nierzadko można również spotkać lody sojowe, beztłuszczowe oraz bez laktozy. Wachlarz egzotyki dopełniają smaki lokalnych piw lub wołowiny.

2.FIGOLLA

Jest to bardzo popularne ciasto maltańskie z długą tradycją wypieków. Piecze się je właściwie cały rok, jednak szczególnie na Wielkanoc rozpoczyna się masowa produkcja tego ciasta. Przygotowuje się je na bazie marcepanu. Cukiernicy lepią ze słodkiego ciasta kształty powszechnie związane z symboliką Wielkiej Nocy jak np. baranek.

3.CIASTO / GHAGINA

Ciasta, torty i ciasteczka można kupić w każdej szanującej się cukierni na Malcie. Torty lodowe są specjalnością cukierni Busy Bee, a przepyszne, sycylijskie kanolli – Gelati Siciliana. Słodkie ciasta w połączeniu z kawą oraz wolnym tempem życia przywodzą na myśl filmową, sycylijską galerię smaków rodziny Michaela Corleone.

4.WIEJSKIE CIASTECZKA / BISKUTINI TAR-RAHAL

Przepis na wiejskie ciasteczka jest pilnie strzeżoną tajemnicą każdego cukiernika. W jednej z najstarszych cukierni na Malcie – Elikrąży legenda, że dziad założyciela poznał przepis na ów wypiek, od pewnego chłopa z północy wyspy. I w ten sposób przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciastka o ciekawym, anyżowym smaku podaje się w maltańskich domach z okazji chrzcin oraz zaręczyn.

Skarby natury: LATO

5.FIGI / FARKIZZAN

Ponoć to właśnie figi były pierwszymi owocami w raju – nie jabłka. I jak trudno kupić jabłka na Malcie, tak figi w lipcu i sierpniu są sprzedawane koszami. Te pyszne, purpurowo-wrzosowe owoce można jeść ze skórką lub bez. Świeże, dojrzałe figi szybko tracą jednak świeżość. Należy je spożyć jak najszybciej po zerwaniu z drzewa.

6.OPUNCJA / PRICKLY PEAR

Opuncja rośnie na Malcie w formie naturalnego płotu odgradzającego sąsiadujące z sobą działki. Ogromnych rozmiarów kaktus ma również jadalne owoce. Sierpień oraz wrzesień to miesiące, w których zjada się je kilogramami. Pojedynczy owoc jest osłonięty drobnymi igiełkami (stąd angielska nazwa opuncji: prickly pear). Przed bolesnymi ukłuciami można się ochronić obierając owoc zanurzony pod wodą lub w plastikowych rękawiczkach. Jeszcze lepiej poprosić rolnika, by zrobił to za nas.

7.MORELA / BERQUQ

Drobne żółto-pomarańczowe morele są symbolem rozpoczynającego się lata na Malcie. Dojrzewające w mocnym słońcu słodkie owoce zapowiadają długi sezon upałów oraz suchą porę roku.

Skarby natury: ZIMA

8.GRANAT/ RUMMIENA

Zbiory granatów rozpoczyna się już we wrześniu, ale powszechnie można je kupić w maltańskich warzywniakach przez cały listopad i grudzień. Te bogate w atyoksydanty owoce są również bardzo słodkie i soczyste. W miejscach zielonych często można spotkać dziko rosnące granaty. Niestety, sok z tych owoców jest silnie barwiący należy więc uważać podczas jedzenia.

9.TRUSKAWKI / FRAWLI

Truskawki pojawiają się już pod koniec marca i do końca kwietnia trwa sezon na te owoce. Maltańczycy kochają smak truskawek. W kwietniu organizowany jest rokrocznie festiwal Truskawki, w hołdzie tym drobnym soczystym owocom. Można na nim odnaleźć niemal wszystkie wyroby domowej kuchni przyrządzone na bazie tego owocu: od soków po ciastka i kremy.

10.KARCZOCH / ARTICOKK

Z zewnątrz twardy i kłujący, a wewnątrz tak miękki, że rozpływa się w ustach. Karczoch jest warzywem, które można kupić przede wszystkim w lutym i marcu. W Polsce postrzegana jako roślina dość ekskluzywna, na Malcie jest pospolita i tania. Z pewnością warto włączyć go do diety, gdyż już starożytni znali jego prozdrowotne właściwości i leczyli nim zaburzenia wątroby oraz nerek.

Ta mała wysepka jest krainą pasibrzuchów. Maltańczycy kochają jeść i celebrują posiłki. Wieczorami nadmorskie plaże wypełniają całe rodziny i ich krewni, spędzając czas na grillowaniu i wspólnych rozmowach. Najnowszy raport Światowej Organizacji Zdrowia doniósł, że Maltańczycy są jedną z najbardziej otyłych nacji w Europie. Zajmują niechlubne 2. miejsce w rankingu oddając palmę pierwszeństwa w tym względzie jedynie Turkom. Jednak ciekawe w skali Europejskiej bogactwo smaków w pełni tłumaczy tę słabość. Jaki jest najlepszy miesiąc na kulinarną maltańską turystykę? Odpowiedź brzmi: każdy. Cukiernie i kawiarnie są otwarte zawsze, a warzywa i owoce sezonowe mają krótki czas wegetacji, dzięki czemu można je jeść przez okrągły rok.

Autor tekstu: Luk A.

Komentarze